Niemal 80% produktów żywnościowych dostępnych obecnie w supermarketach nie istniała jeszcze 100 lat temu. Brzmi przerażająco, prawda? Żywność, po którą sięgamy podczas codziennych zakupów, kusi niezwykłym smakiem i zapachem, jednak nie oznacza to, że jest ona bezpieczna dla naszego organizmu. Kosmetyki reklamowane w telewizji, które zdają się być zdrowe dla naszej skóry, częstą są naturalne jedynie z nazwy. Pozostaje zatem zadać sobie pytanie – jak wybierać produkty, aby były zdrowe i dlaczego warto sięgać po produkty ekologiczne?

CZYM JEST ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA?
W czasach, kiedy masowa produkcja żywności przetworzonej osiąga zawrotne prędkości, a choroby cywilizacyjne stają się smutną codziennością, coraz częściej sięgamy po tzw. żywność ekologiczną. Pod pojęciem tym kryje się wysokiej jakości żywność pozyskiwana z produktów roślinnych lub zwierzęcych, wytwarzanych w systemach gospodarstwa ekologicznego. W produkcji żywności ekologicznej unika się stosowania wszelkich chemikaliów – chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, dodatków do pasz, czy też regulatorów wzrostu.
W przeciwieństwie do produktów ogólnodostępnych w sklepach żywność ekologiczna jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia, bogata w witaminy, minerały oraz cenne składniki odżywcze. Co ważne, produkty te nie stają się źródłem substancji chemicznych i gwarantują zachowanie naturalnego smaku, bez dodatkowych polepszaczy i wzmacniaczy aromatów.
Pamiętajmy, że produkcja żywności ekologicznej odbywa się bez udziału organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO), a także nie jest poddawana promieniowaniu jonizującemu. Są to produkty bezpieczne nie tylko dla naszego zdrowia, ale i dla środowiska – ich negatywny wpływ na naturę jest niemal całkowicie ograniczony.
DLACZEGO EKOLOGICZNE JEDZENIE JEST DOBRE DLA TWOJEGO ZDROWIA?
Pomimo powszechnie panującego przekonania, że bycie „bio” lub „vege” to wynik chwilowej mody, wybór żywności ekologicznej to przede wszystkim wyznacznik naszej dbałości o siebie i zdrowego stylu życia. Coraz baczniej przyglądamy się produktom, które kupujemy, zastanawiamy się nad miejscem ich pochodzenia, sprawdzamy ich wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wszystko to pozytywnie przekłada się na poprawę naszego zdrowia i lepsze samopoczucie.
Zdrowa żywność to przede wszystkim lepszy skład produktów, które bogate są w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jak zostało udowodnione w badaniach, żywność ekologiczna jest lepszym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy oraz minerałów (m.in. chromu, magnezu i żelaza) w porównaniu do tradycyjnych produktów. Decydując się na eliminację pestycydów i konserwantów z procesu produkcyjnego żywności, zmniejszamy także ryzyko zachorowania na tzw. choroby XXI wieku, w tym m.in. alergię, cukrzycę, otyłość i nowotwory.
Dbając o swoje zdrowie, chronimy także otaczającą nas naturę. W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się substancji szkodliwych dla roślin i gleby. Co więcej, w ekologicznych hodowlach zwierząt nie wykorzystuje się antybiotyków i regulatorów wzrostu, w związku z czym w naturalny sposób możemy przyczynić się do humanitarnego traktowania zwierząt.

JAK ROZPOZNAĆ PRODUKTY BIO?
Żywność ekologiczna produkowana jest na całym świecie pod ścisłą kontrolą jednostek certyfikujących. Ze względu na rosnący popyt na żywność wysokiej jakości wprowadzono i ujednolicono specjalne wytyczne związane z oznakowaniem produktów. Dzięki temu konsument ma pewność, że produkty, po które sięga, pochodzą z rolnictwa ekologicznego i są bezpieczne dla jego zdrowia. W związku z tym żywność ekologiczna znakowana jest terminem „BIO” oraz „EKO, a także posiada specjalne logo rolnictwa UE.
Co ważne, tuż obok logo powinien zostać umieszczony numer jednostki certyfikującej, której podlega dany producent (dla przykładu PL-EKO-13), a także określenie rolnictwa (np. Rolnictwo UE). Jeżeli produkt jest odpowiednio oznakowany, mamy wówczas pewność, że został wyprodukowany zgodnie z ustawą o rolnictwie ekologicznym, a co najmniej 95% jego składników zostało pozyskanych metodami ekologicznymi.

KOSMETYKI NATURALNE – JAK WYBIERAĆ I DLACZEGO WARTO JE STOSOWAĆ?
Wiesz już, dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną, czas zatem skupić się na kosmetykach naturalnych, które coraz częściej pojawiają się w sklepach. Na początku warto jednak zaznaczyć, że nie wszystkie kosmetyki, które w teorii bazują na naturalnych składnikach, są bezpieczne dla naszej skóry. W związku z tym, zanim sięgniemy po dany produkt, sprawdzajmy dokładnie jego skład. Zasada jest prosta – im krótsza lista składników, tym produkt jest bardziej naturalny i przyjazny dla naszej skóry. Co więcej, składniki zawsze podawane są w kolejności stężenia, dlatego też zwrócić uwagę, by wyciągi z ziół lub minerałów znajdowały się na początku listy.
Kolejną kwestią są substancje zapachowe, które dodawane są do kosmetyków. W wielu przypadkach są to olejki eteryczne, które mają maskować aromat innych składników, a przy tym działać pielęgnacyjnie lub relaksacyjnie. Niestety, zdarza się, że w składzie znajdziemy substancje pod nazwą parfum, które nie tylko nie są naturalne, a przy tym mogą wywoływać reakcje alergiczne.
Kosmetyki naturalne to prawdziwe dobro dla naszej skóry, płynące wprost z natury. Są to produkty bazujące na ekologicznych, mało przetworzonych składnikach, w których unika się zbyt wielu zagęszczaczy i konserwantów. Bezpieczny skład ekokosmetyków sprawia, że rzadko wywołują reakcje alergiczne na skórze, a przy tym nie zatykają porów. Dzięki naturalnym składnikom aktywnym są w stanie łagodzić podrażnienia skóry twarzy, delikatnie ją oczyszczać, tonizować i nawilżać. Co ważne, produkty te nie są testowane na zwierzętach i podlegają bardzo rygorystycznym testom, zanim uzyskają odpowiedni certyfikat. Wszystko po to, byśmy mieli pewność, że dajemy naszej skórze to, co najlepsze.

Pamiętaj, że wybierając produkty ekologiczne, dbasz o swoje zdrowie i całe środowisko. Bycie świadomym konsumentem to nie tylko chwilowa fanaberia i moda na życie w stylu eko – to podstawa lepszego funkcjonowania i troski o naszą wspólną przyszłość.
GDZIE KUPIĆ EKO PRODUKTY?
Ekologiczne jedzenie (żywność ekologiczna) dostępna jest dzisiaj w wielu sklepach, jednak dokonując wyboru powinniśmy zwrócić uwagę, czy sklep ten odpowiednio dba o jakość tych produktów. Nie każdy eko produkt będzie EKO.
Zachęcamy do zapoznania się z naszym asortymentem produktów eko. W EKO AZYL znajdziesz między innymi eko żywność, eko kosmetyki czy eko środki czystości.